SEO

SEO Nedir, Nasıl Yapılır: Web Sitenizi Zirveye Taşıyın!

SEO (Search Engine Optimization) veya Türkçesi ile arama motoru optimizasyonu, bir web sitesinin arama motorlarında (Google gibi) daha üst sıralarda görünerek daha fazla ziyaretçi çekmesini sağlamak amacıyla yapılan optimizasyon çalışmalarının genel adıdır.

Web sitenizde yapacağınız SEO çalışmaları sayesinde daha fazla müşteri kazanabilir ve marka bilinirliği yaratarak markanızı büyütebilirsiniz. Bunun yanı sıra SEO çalışmaları sayesinde tüm Türkiye’ye, hatta tüm Dünya’ya markanızı tanıtabilir ve satış yapabilirsiniz!

SEO Nedir?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), bir web sitesini arama motorlarının sonuç sayfalarında (SERP) üst sıralara taşımak için yapılan bir dizi teknik ve stratejik çalışmalara verilen genel addır.

SEO çalışmalarında öncelikle markanın hedefleri belirlenir ve buna uygun bir strateji hazırlanır. Hazırlanan strateji doğrultusunda teknik SEO, site içi SEO ve site dışı SEO gibi çalışmalar yapılır.

Yapılan çalışmaların sonucunda, belirlenen hedef tutturulmaya çalışılır ve bu sayede markanın satışları artar, marka bilinirliği artar ve marka rekabette öne geçer.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO, teknik SEO, site içi SEO ve site dışı SEO olmak genel olarak üç ana başlık altında incelenebilir:

  • Teknik SEO: Arama motorlarının web sitenizi kolayca taramasını ve anlamasını sağlayan teknik çalışmaları kapsar.
  • Site İçi SEO: Web sitenizin içeriği ve yapısı üzerinde yapılan optimizasyon çalışmalarıdır.
  • Site Dışı SEO: diğer web sitelerinden sitenize gelen bağlantıları (backlink) yönetme işlemidir.

Site İçi SEO Çalışmalarının Sayesinde Kullanıcı Deneyimini ve Dönüşüm Oranlarını Artırın

Site İçi SEO (On-Page SEO), web sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmesi için, doğrudan web sitenizin üzerinde yaptığınız tüm optimizasyon çalışmalarını kapsar. Basitçe söylemek gerekirse, sitenizin içeriğini ve yapısını daha iyi hâle getirerek, web sitenize giren kullanıcılara daha iyi bir performans sunmayı amaçlar.

Site İçi SEO, web sitenizin SEO performansı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebepleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Daha İyi Sıralama: Arama motorları, site içi SEO uygulayan siteleri daha alakalı ve güvenilir bulur. Bu da arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur.
  • Daha Fazla Trafik: Yüksek sıralama, web sitenize daha fazla organik trafik çekmenizi sağlar.
  • Daha İyi Kullanıcı Deneyimi: Site içi SEO, web sitenizin kullanıcı dostu olmasına yardımcı olur. Bu da daha düşük bounce rate (sayfadan hemen çıkma oranı) ve daha uzun ziyaret süreleri gibi olumlu sonuçlar doğurur. Ayrıca dönüşüm oranınızı da iyileştirir.

Tüm bunlardan faydalanmak için ise site içi SEO geliştirmelerini yapmanız önemlidir. Başlangıç olarak web sitenizde aşağıdaki geliştirmeleri yaparak, daha iyi site içi SEO performansı elde edebilirsiniz:

  • Kaliteli İçerik Üretimi: SEO’nun büyük bir kısmını kaliteli içerikler oluşturur. Web sitenizde yer alan tüm önemli sayfalarda (kurumsal sayfalar, trafik potansiteli olan sayfalar vb.) kaliteli, uzun ve kapsamlı içerikler kullanmanız faydanıza olacaktır.
  • Meta Başlık ve Meta Açıklama Etiketleri: Google, CTR denilen gösterim başına tıklama oranına oldukça fazla önem verir. CTR değeriniz, ne kadar yüksek ise sıralamalarda bir o kadar yukarıda yer alırsınız. CTR oranını belirleyen en önemli faktörlerden birisi ise meta başlık ve meta açıklama etiketleridir. Anahtar kelimelerinizi içeren, dönüşüm oranını artıracak meta başlık ve meta açıklama etiketleri kullanmalısınız.
  • URL Yapısını Anlaşılabilir Hâle Getirin: URL yapılarınız, kısa fakat anlaşılır olmalıdır. Tüm URL’lerinizi alt klasörlere ayırmalısınız fakat bunu yaparken URL uzunluğuna da dikkat etmelisiniz.
  • Başlık Etiketlerini Doğru Şekilde Ayarlayın: Başlık etiketleri (H1, H2, H3 vb.), Google arama motoru için önemli bir sıralama faktörüdür. Bu etiketlerin sayfalarınızın içerisinde hiyerarşik yapıda olduğundan ve her sayfanızda sadece bir adet H1 etiketi bulunduğundan emin olun.
  • Görsellerinizi Optimize Edin: Web sitenizdeki sayfalarda yer alan görseller de SEO için oldukça önemlidir. Bu görsellerden hem Google Images alanından organik trafik kazanabilir, hem de içeriğiniz ile alakalı görseller kullanarak sıralamalarınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca bu görselleri sıkıştırarak daha hızlı yükleme süreleri elde edebilirsiniz.
  • İç Linkleme Ağınızı Kuvvetlendirin: Web sitenizde yer alan sayfaları bağlantılar aracılığı ile birbirine bağlayarak iç linkleme (internal linking) ağınızı iyileştirin.
  • Site Hızını İyileştirin: Site içi SEO’nun en önemli unsurlarından birisi de hiç kuşkusuz site hızıdır. Site hızınızı iyileştirerek hem daha iyi sıralama elde edebilir, hem de dönüşüm oranlarını iyileştirebilirsiniz.

Local SEO ile Bölgenizdeki Müşterileri Kazanın

Local SEO veya Türkçe hâli ile Yerel SEO, belirli bölgeye/bölgelere hizmet veren markalar için arama motorlarından daha üst sıralarda çıkma amacıyla yapılan optimizasyon çalışmalarına denir.

Local SEO çalışmaları sayesinde hizmet verdiğiniz bölgelerde arama motorlarında daha üst sıralarda yer alırsınzı ve bu sayede daha fazla ciro ve müşteri elde edersiniz.

Eğer Local SEO yapmak istiyorsanız fakat tam olarak faydalarında emin değilseniz, aşağıda local SEO’nun faydalarını bulabilirsiniz;

  1. Local SEO sayesinde hizmet verdiğiniz bölgelerden daha fazla müşteri elde edersiniz,
  2. Organik trafiğinizde artış yaşarsınız,
  3. Markanız hizmet verdiğiniz bölge tarafından bilinir olur,
  4. Rakip işletmeleri rekabette geride bırakırsınız (yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de fiziki işletmelerin yalnızca %4’ü Local SEO yapıyor, rekabette ciddi oranda öne geçme fırsatı)
  5. Daha fazla kâr oranları ve ciro fırsatı.

Local SEO çalışmaları aslında çoğunlukla site dışında yapılan çalışmalardan oluşur. Google My Business optimizasyonu ve sosyal medya optimizasyonu Local SEO’da önemli bir yere sahiptir.

Eğer siz de local SEO yapmak istiyorsanız aşağıdaki çalışmalarla başlayabilirsiniz:

  • İşletme Profillerinizi Açın: Google Maps, Yandex Maps ve Bing Maps gibi platformlarda işletme profilleri oluşturun. Ayrıca TrustPilot gibi yorum yapma platformlara da işletmenizi kayıt edebilirsiniz.
  • Google My Business Hesabınızı Optimize Edin: Kullanıcıların çoğu Google arama motorunu tercih ettiği için Google My Business profilinizi optimize etmeniz gereklidir. Bu sayede local pack alanında çok daha iyi bir sıralama elde edersiniz.
  • İşletme Adresinizin Olduğu Şema İşaretlerini Kullanın: Şema işaretlemelerinde işletmenizin adresini geçirerek daha iyi sıralamalar elde edebilirsiniz.
  • 5 Yıldızlı Yorumlar Elde Etmeye Çalışın: İşletmeniz için özellikle Google Maps hesabınıza olumlu yorumlar almaya çalışın. Bunlar hem kullanıcılara, hem de arama motorlarına güven sinyali olarak geri dönecektir.

SEO, bir web sitesinin organik arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasını sağlayarak daha fazla trafik, marka bilinirliği ve güvenilirlik sağlar. Reklam maliyetlerini düşürürken, uzun vadede sürdürülebilir bir dijital varlık oluşturur. Ayrıca hedef kitleye daha etkili bir şekilde ulaşılmasını sağlar.

SEO ve SEM Arasındaki Fark Nedir?

SEO organik arama sonuçlarında görünürlük sağlarken, SEM (Arama Motoru Pazarlaması) ücretli reklamlarla trafiği artırmayı hedefler. SEO uzun vadeli bir stratejiyken, SEM hızlı sonuçlar sağlar ama sürekli ödeme gerektirir. İkisi de dijital pazarlamanın önemli araçlarıdır.

Site Hızının Önemi Nedir?

Site hızı, kullanıcı deneyimi ve SEO için kritik bir faktördür. Yavaş yüklenen siteler, yüksek hemen çıkma oranlarına neden olabilir ve bu da SEO sıralamalarını olumsuz etkiler. Ayrıca, Google site hızını bir sıralama faktörü olarak dikkate alır.

Google My Business Nedir?

Google My Business, işletmelerin Google’da ücretsiz olarak listelenmesini sağlayan bir platformdur. İşletme sahipleri burada adres, telefon, çalışma saatleri gibi bilgileri girerek yerel arama sonuçlarında ve haritalarda görünürlük kazanabilir. Müşteri yorumları ve puanlamaları da burada yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BUNLARIDA İNCELEYİN BİLGİ FAYDALIDIR

KONUŞMA BAŞLAT
MERHABA 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?